Information för dig som vill hoppa av

Man som står på händer i solnedgång

Vill du lämna det kriminella livet bakom dig och påbörja en ny bana, fritt från kriminalitet? Här hittar du information om hur du kan gå tillväga.

En kontakt kan vara en början till nästa steg i livet

Ett liv i kriminalitet är hårt och tär ofta på både kroppen och psyket. Det är inte ovanligt att det leder till både psykisk ohälsa och stress. Men att ta sig ur ett kriminellt liv kan vara svårt och ibland kan man uppleva att det inte finns några vägar ut. Men det finns alltid vägar ut!

Socialtjänsten arbetar tillsammans med en rad olika myndigheter och organisationer, bland annat Polisen, Kriminalvården och civilsamhället, för att ge just dig möjlighet och rätt hjälp för att hoppa av.

Är du orolig för en anhörig?

Det finns ofta olika former av stöd att hämta både från civilsamhället och offentlig verksamhet i form av stödgrupper, föräldrautbildningar och samtalsstöd. Kontakta socialtjänsten i din kommun eller någon av de föreningar och organisationer som jobbar med avhopparverksamhet.

Läs mer om olika organisationer som arbetar med avhopparverksamhet.

Du kan också hitta information hos Centrum mot våldsbejakande extremism.

Överenskommelse mellan avhopparverksamheten och avhopparen

För att en individ ska kunna ingå i avhopparverksamhet krävs att avhopparen godtar avhopparverksamhetens villkor. Villkoren fastställs i en skriftlig överenskommelse mellan avhopparen, socialtjänsten och Polismyndigheten. Villkoren ska undertecknas av avhopparen och avhopparverksamhetens kontaktpersoner. Avhopparens undertecknande av villkoren är en förutsättning för att ingå i avhopparverksamheten.

Det ska inte ställas som krav att personen måste berätta om brottsliga handlingar eller ange andra kriminella för att få delta i avhopparverksamheten. Det är dock viktigt att avhopparen beskriver sin delaktighet i brottslighet så att en korrekt riskbedömning kan genomföras.

Avhopparen måste förbinda sig att inte begå kriminella handlingar och inte missbruka droger m.m. samt godta återkommande drogtester och samtal. Drogtest genom urin- eller blodprov är en vanlig metod för att visa på drogfrihet.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.